Αλέξης Σαββόπουλος

Άρης: Ο Μπούργος και η ευκαιρία να το πάρει… αλλιώς το club

Ο Αλέξης Σαββόπουλος καταγράφει στο sportfm.gr τις πρώτες του σκέψεις από την πρόσληψη του Χερμάν Μπούργος στον Άρη.

Χερμάν Μπούργος. Το όνομα δεν χρειάζεται συστάσεις. Το γνωρίζουν οι περισσότεροι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Άλλωστε ο νέος προπονητής του Άρη το υπηρέτησε στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο άνθρωπος αυτός προφανώς ζει και αναπνέει για τη στρογγυλή θεά, και προφανώς έχει μάθει ποδόσφαιρο δίπλα σε ένα καταξιωμένο προπονητή, τον πλέον ακριβοπληρωμένο προπονητή ποδοσφαίρου του πλανήτη.

Αλίμονο τι να λένε τώρα, ότι τον είχε δίπλα του (όχι μέλος σε ένα team) αλλά δίπλα του ο Σιμεόνε των 43.5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως λέει πάρα πολλά. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στην αξία της Ατλέτικο Μαδρίτης που είναι πολλαπλάσια, αλλά στις ετήσιες απολαβές του Αργεντίνου τεχνικού.

Ε, όταν αμείβεσαι με 43.5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και επιλέγεις ως δεξί σου χέρι και αντικαταστάτη σου σε ενδεχόμενη τιμωρίας τον νυν προπονητή του Άρη, αυτό από μόνο του λέει τα πάντα.

Οι επιτυχίες του ως ποδοσφαιριστής (35 συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής) και η μακρά θητεία του, ως βοηθός, στο πλέον υψηλό προπονητικό επίπεδο παγκοσμίως και η σχετικά ώριμη, για προπονητή, ηλικία του αποτελούν προϋποθέσεις μιας επιτυχημένης επιλογής, αλλά φυσικά όχι εχέγγυα.

Εντός αγωνιστικών χώρων θα κριθεί το έργο του, δεδομένης μιας πίστωσης χρόνου ώστε να εμφυσήσει στην ομάδα, και ενδεχομένως σε όλο το κλαμπ, την φιλοσοφία του. Το ζουμί είναι αλλού και κρύβεται σε δυο, κατά την προσωπική μου άποψη, άλλες σημαντικές παραμέτρους.

Θα ξεκινήσω από το γεγονός ότι ο 53χρονος τεχνικός θα έρθει στον Άρη φέρνοντας μαζί του όλο το επιτελείο του. Ένα τσούρμο ανθρώπους τους οποίους τους ξέρει και τους εμπιστεύεται και φυσικά θα συνδράμουν ώστε να διεκπεραιώσει την απαιτητική καθημερινότητα ενός τμήματος.

Το ότι έρχεται με ένα team ανθρώπων σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν δουλειά. Σε φυσική κατάσταση, τακτική, ανάλυση, οργάνωση, κ.λπ., αφού το ποδόσφαιρο εξελίσσεται καθημερινά και απαιτεί εξειδίκευση.

Ακόμη θυμάμαι τον Ένινγκ και… ανατριχιάζω όταν καταλάβαμε ότι ήρθε σαν την καλαμιά στον κάμπο με τα γνωστά αποτελέσματα στην πορεία.

Me, myself and I ήταν το επιτελείο του Γερμανού προπονητή στον Άρη. Η δεύτερη παράμετρος είναι και η πιο σημαντική. Είναι η απόφαση του Θοδωρή Καρυπίδη να πάει σε μια τέτοια επιλογή που υποδηλώνει και μια αλλαγή ρότας, ενδεχομένως προϊόν της παραγοντικής και διοικητικής του ωρίμανσης.

Το πρώτο δειλό βήμα το έκανε πριν από 1,5 χρόνο εμπιστευόμενος έναν προπονητή (Μάντζιο) που έβλεπε ότι έκανε μια σοβαρή και πειθαρχημένη δουλειά, στηρίζοντας τον σε περιόδους που πολλοί ζητούσαν το κεφάλι του επί πίνακι γιατί απλά οι παίκτες του δεν μπορούσαν να βάλουν την μπάλα στα δίχτυα.

Αν του είχε δώσει τα εφόδια που όπως φαίνεται θα δώσει στον αργεντινό, να είχε δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, ίσως η κατάληξη να ήταν διαφορετική. Ήταν ένα πρώτο δείγμα διοικητικής ωριμότητας απέναντι σε πειράματα τύπου Ενινγκ, που και ο τελευταίος φίλαθλος διέκρινε ότι είχαν ημερομηνία λήξης...

Αποφάσισε λοιπόν να επενδύσει για πρώτη φορά σε έναν ακριβό και ελπιδοφόρο προπονητή ώστε μαζί του να χτίσει σε νέα βάση όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Δείχνει εκ πρώτης όψεως μια διάθεση εκ μέρους της ιδιοκτησίας, να πάει σε ένα διαφορετικό μοντέλο.

Ίσως να είναι και μια έμμεση παραδοχή του λάθους να μην γίνει αυτό νωρίτερα. Γιατί για να δουλέψει με τον τρόπο που θέλει και – προφανώς- έχει μάθει ο Μπούργος, ο Θοδωρής Καρυπίδης θα πρέπει να του προσφέρει όλα τα εφόδια.

Τα γύρω-γύρω που λέμε. Να προχωρήσει σε τομές στη δομή και λειτουργεία του γκρουπ. Με την παρουσία του Μπούργος ο Θοδωρής Καρυπίδης μοιάζει να αποδέχεται και την ανάγκη να αποστασιοποιηθεί σταδιακά ο ίδιος από την αγωνιστική καθημερινότητα της ομάδας και να επικεντρωθεί στα δεκάδες άλλα ζητήματα που απαιτούν την αφοσίωσή του. Να χρειάζεται η δική του έντονη και ενεργή παρουσία μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά, όπως συνέβη ουκ ολίγες φορές μέσα στη σεζόν.

Ο Μπούργος έχει το ανάστημα, το κύρος και την προσωπικότητα να επιβληθεί στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια και σίγουρα έχει την εμπειρία να το πράξει προς όφελος του κλαμπ. Να φέρει ένα σεβασμό στο γκρουπ… επιπέδου Κούπερ. Μια σιδηρά πειθαρχία. Όχι λειτουργώντας ως μπαμπούλας όπως θεωρούν κάποιοι λόγω παρουσιαστικού και… πρότερου βίου. Αλλά ως δάσκαλου που εμπνέει σεβασμό και ο λόγος του δεν επιδέχεται δεύτερη κουβέντα.

Ο Άρης δεν είχε ανάγκη ένα ακόμη ακριβό συμβόλαιο τύπου Καμαρά και Εντιαγέ, ούτε έναν δερβέναγα στα αποδυτήρια. Καλύτερα μικρότερα συμβόλαια και ένας… αλμυρός προπονητής που θα μπορεί να βάλει σε μια σειρά το γκρουπ και σε μια ανακατεύθυνση το club. Βεβαίως η επιτυχία του κάθε προπονητή σχετίζεται με την λειτουργία όλου του κλαμπ.

Ο Κούπερ που αποτελεί σημείο αναφοράς στην μνήμη του Αρειανού πολύ γρήγορα έβαλε τα πάντα σε τάξη και την ομάδα σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο, ωστόσο σταδιακά άρχισε η φθορά του καθώς το κλαμπ ήταν ανέτοιμο ή/και απρόθυμο να τον στηρίξει. Όταν π.χ., ποδοσφαιριστές το έσκαγαν (κυριολεκτικά) από το ξενοδοχείο της ομάδας ώστε να μετέχουν σε… clubbing, ο Αρης σφύριζε αδιάφορα.

Όταν σε εβδομάδα διεκδίκησης τίτλου ποδοσφαιριστές μαζεύονταν από τα πατώματα και τους καναπέδες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μέθης, ο Αρης προσποιούνταν ότι δεν θα επηρεάσει τη συγκέντρωση στον στόχο. Μην ξεχνάμε ότι ο Άρης του Κούπερ στο μεσοδιάστημα των νικών επί της Ατλέτικο βίωσε αποκλεισμό από το κύπελλο από ομάδα Β’ Εθνικής και μάλιστα τρεις ημέρες πριν από τον έπος της Μαδρίτης, ήττα από τον Πανσερραϊκό που τελικώς υποβιβάστηκε.

Τι θέλω να πω και τα θυμάμαι όλα αυτά; Ένας προπονητής μόνος του δεν φέρνει την άνοιξη σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι όμως ένας θεμέλιος λίθος που πάνω του μπορεί να στηριχθεί ένα οικοδόμημα και γύρω του να χτιστεί μια αγωνιστική φιλοσοφία.

Είναι και αυτός μια επένδυση που πρέπει να υποστηριχθεί και να προστατευθεί. Αυτόν τον λίθο ο Αρης τον βάζει για πρώτη φορά στην μετά τις οικονομικές και αγωνιστικές περιπέτειες εποχή, γεμίζοντας αισιοδοξία και μια γλυκιά προσμονή τον κόσμο του σε μια χρονιά που όλα εξελίχθηκαν στραβά.

Τι μπορούμε να περιμένουμε στο αγωνιστικό ως το φινάλε της φετινής σεζόν από τον Μπούργος που παραλαμβάνει μια ομάδα δουλεμένη (και όχι καμένη γη), που αρέσκεται να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας; Θαύματα σίγουρα όχι.

Μπορεί όμως και πρέπει να ξεμπλοκάρει το επιθετικό ταλέντο που υπάρχει στην ομάδα. Αν βελτιώσει Ιτούρμπε και Ματέο, και βρει ρόλο σε Καμαρά και Εντιαγέ η ομάδα μπορεί να δει μια κάποια βελτίωση στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας στο οποίο πάσχει.

Τις σημαντικές παρεμβάσεις όμως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να τις δούμε την επόμενη χρονιά, εφόσον παράλληλα η ομάδα έχει δικαίωμα προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ της…

ΥΓ. Το ότι ο Μπούργος δέχτηκε να αναλάβει την πρόκληση Άρης γνωρίζοντας το πιθανό ενδεχόμενο να μην μπορεί να κάνει μεταγραφές ώστε να υλοποιήσει τη σταδιακή μείωση του Μ.Ο ηλικίας του ρόστερ, αν μη τι άλλο δείχνει ότι έρχεται ορεξάτος και αποφασισμένος να δουλέψει. Και φυσικά ότι μπορεί να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στο υπάρχον…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x